Ieşirea Din MATRIX: Morihei Ueshiba - Fondatorul Aikido

sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Morihei Ueshiba - Fondatorul Aikido




Morihei Ueshiba - The Founder of Aikido (1961)

Vă prezentăm astăzi un mini documentar despre AIKIDO, asa numita cale a armoniei sau arta a păcii, o cale spirituala deosebita si o arta martiala de exceptie, pe care noi o consideram cea mai nobila, spectaculoasa si mai frumoasa dintre aceste arte. De asemenea se vorbeste,  despre despre fondatorul acesteia, senseiul Morihei Ueshiba. 
„Aikidō (合気道) (sau folosind un kanji vechi: 合氣道), este o artă marțială japoneză. Aikidō înseamnă textual „calea armonizării energiei,” fiind artă marțială ce face parte din categoria „internă” a stilurilor de luptă. A fost fondată de maestrul japonez Morihei Ueshiba (1883-1969) și se bazează pe utilizarea forței adversarului prin aplicare de tehnici articulare și eschive realizate prin tai sabaki (pivotări în arc de cerc). În aikido se utilizează proiectări, luxări, strangulări și, în mică măsură, lovituri. Aikido își are rădăcinile în jujitsu și tehnicile de luptă cu sabia și sulița utilizate de samurai în Japonia medievală, dar multe dintre tehnicile sale sunt invenția maestrului Ueshiba. Principiile de non-rezistență, utilizarea forței adversarului cât și emblema artei sugerează legături cu alte stiluri interne, de origine chineză: Taijiquan, Baguazhang și Xingyiquan.

Fiind un stil de luptă pur defensiv, Aikido nu organizează și nu participă la competiții. Există în schimb numeroase demonstrații în care măiestria este dovedită cu ajutorul unui uke (atacator).
Aikido reprezintă o sinteză modernă a artelor marțiale japoneze și se poate traduce ca fiind calea (DO) armonizării (AI) energiilor (KI).
Practica Aikido-ului permite uniunea fiziologicului, psihicului, mentalului și socialului, conducand la perfecționarea personalitații umane. 
Prin ințelegerea superioară a ceea ce numim luptă, Aikido asigură comportamentului uman coerență si stabilitate. Practicantul de Aikido se angajeaza pe o cale care-l conduce dincolo de limitele corpului și spiritului luate separat și la capătul careia se va regasi pe sine, mai senin și ințelept.
Aikido, prin tehnicile și principiile sale, imita elementele naturii, atat in calmul cat si in inlantuirea lor. În procesul de invatare a Aikido-ului se recurge la exemple, comparații si metafore nu numai pentru a explica un lucru sau altul, ci mai ales, pentru a concretiza sau vizualiza anumite tehnici sau atitudini.
Fondatorul spunea: Singurul mod in care pot sa explic cu adevarat Aikido, este să desenez un triunghi, un cerc și un patrat.
  • Un triunghi cu virful in sus reprezinta focul, pe cind unul cu virful in jos reprezinta apa. Cele trei laturi ale triunghiului reprezinta diferite trinitati: cerul, pamintul si omenirea; mintea, corpul și spiritul; trecutul, prezentul și viitorul, etc. Un triunghi reprezinta dimensiunea circulatiei ki-ului.
  • Un cerc este emblema universala a infinitului, perfectiunii și eternitatii. Natura se exprima in cercuri, circuite și spirale. cercul poate reprezenta zero-ul, vidul care implineste toate lucrurile. Reprezinta dimensiunea lichida.
  • Un patrat este stabil, ordonat și material. Sta la baza lumii fizice, compuse din pamint, apa, foc și aer. Patratul reprezinta dimensiunea solida.

Triunghiul reprezinta generarea de energie si initiatia; este cea mai stabila postura fizica. Cecul simbolizeaza unificarea, seninatatea si perfectiunea; este sursa tehnicilor nelimitate. Patratul este forma si soliditate, baza controlului. În textele ramase de la maestrul Morihei Ueshiba exista o referire la trei tipuri de antrenament:

Cel al armonizarii mintii individului cu activitatea tuturor lucrurilor din univers. 
Cel al armonizarii corpului cu activitatea tuturor lucrurilor din univers.
Cel care face KI-ul ce uneste mintea si corpul sa se armonizeze cu activitatea tuturor lucrurilor din univers.

Adevaratul practicant de Aikido este cel ce atinge aceste trei componente simultan, nu doar in Dojo, ci in oricare alt moment al vietii sale. Rezonanta corpului provine din unitatea mintii și corpului și aceasta rezonanta se armonizeaza cu rezonanta universului. Esența consta in armonizarea rezonantei corpului cu rezonanta universului. Din aceasta se naste caldura, lumina și puterea, toate parti ale unui spirit realizat deplin.

Scopul Aikido-ului nu constă numai in insusirea perfecta a tehnicilor de autoaparare, pentru ca tehnicile sunt doar un mijloc si nu un scop. Mai importanta pentru elev este educarea complexa, pentru ca acesta sa capete o personalitate echilibrata, naturala si puternica, astfel incat la nevoie sa poata rezolva eficient problemele ce-i apar in viata.
Dacă nu te poti controla și avea incredere in tine, daca nu te poti vedea lucid, niciodată nu vei avea incredere in altii și cu siguranta nu vei putea fi capabil sa ai autoritate asupra celorlalti. Scopul antrenamentului nu este de a crea luptatori agresivi ci acela de a perfectiona intelepciunea și auto-controlul. Ca practicant de Aikido, trebuie sa progresezi, sa te perfectionezi și sa nu incerci sa concurezi cu ceilalti.
Aikido poate fi inteles și practicat in mai multe moduri corespunzand nivelelor de dezvoltare individuala si a gradului de maturitate a practicantului, care poate alege din Aikido ceea ce corespunde propriei mentalitati si personalitati. Atractia principala pentru incepatori este metoda de autoaparare pe care Aikido o realizeaza printr-o serie de miscari de neutralizare – fixare sau proiectare a agresorilor. Aceste tehnici nu sunt simple blocaje, ci o serie de miscari si gesturi capabile sa deturneze atacul.
Ideea centrala in Aikido este de a utiliza armele adversarului impotriva lui și impreuna cu el. In lupta cu mana goala corpul este o arma care, impreuna cu strategia luptei conduc la evitarea atacului și apoi la neitralizarea atacului.
Dacă nu te opui fortei adversarului și eviti orice opozitie directa, atunci nu va fi nevoie sa-ti folosesti propria forta și deci nu obosesti. Este mult mai productiv sa folosesti forta agresorului, a atacului sau, pentru a-l neutraliza.
Eficienta în lupta nu depinde numai de corp pentru ca ea este direct legata de aptitudinea de a discerne realitatea exterioara in modul cel mai obiectiv posibil. Mesajele transmise de simturi au o mare importanta în artele martiale, ca și în viata de toate zilele. Ele permit evaluarea corecta a circumstantelor si determina conduita de urmat și maniera de a aborda lupta. Daca aceste mesaje sunt directe si neafectate de factori perturbatori (impresii, rationamente, amintiri, etc), atunci avem sansa ca informatia pe care o percepem despre o anumita situatie sau moment sa fie complexa și exacta. Pentru a beneficia de astfel de mesaje-senzatii este necesar un antrenament serios și inteligent al tuturor facultatilor nervoase si simturilor noastre.
Antrenamentul continuu și indelungat reda progresiv vitalitatea corpului și are ca efect cresterea vigilentei atat de necesara in artele martiale. Treptat, corpul capata independenta de actiune și decizie și renunta la rolul impus de mental, dobandeste creativitate și maturitate proprie. Aceasta maturitate se traduce in aprecierea realitatilor exterioare printr-o intelegere interioara care se adauga la abordarea exterioara. Fara a se fixa asupra uneia sau alteia dintre componentele dezvoltarii – fizic sau mental – calea propusa de Aikido conduce la uniunea dintre cele doua componente.

VEZI FILMUL TRADUS, AICI:


Dacă subtitrarea nu se activează automat, ori dați click pe butonul CC și selectați Limba Română sau din meniul  de setări (SETTINGS) din dreapta sus de pe imaginea în full screen activați subtitrarea dând Subtitle On.

Un comentariu:

  1. Multumesc aikido este cu adevarat o cale spirituala. ,,Aceia care caută competiţia fac o greşeală gravă. A lovi, a răni sau a distruge este cel mai mare păcat pe care o fiinţă umană îl poate comite.'' ,,Nu poţi să vezi sau să atingi divinitatea cu simţurile tale grosiere. Divinitatea este în tine, nu în altă parte. Uneşte-te cu Divinitatea, şi vei fi capabil să percepi zeii, oriunde te-ai afla, dar nu încerca să-i înţelegi sau să te agăţi de ei.'' Morihei Uesiba

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...