Ieşirea Din MATRIX: Muntele Sacru (inclusiv varianta interpretată)

duminică, 2 aprilie 2017

Muntele Sacru (inclusiv varianta interpretată)

THE HOLY MOUNTAIN (1973)


Continuăm astazi lista de FILME INITIATICE cu un film absolut abstract, dar plin de simboluri spirituale cunoscute de puțini. Saptamana trecuta am publicat filmul Vanilla Sky, un film considerat cel mai confuz din toate timpurile. Daca acela a fost confuz, acesta cum este? Pentru a aduce un mic ajutor în interpretarea acestui film, la final veți găsi și varianta interpretată (în limba română).

Iata cateva idei despre film:

"Simbolistica mistică, meditație și suprarealism la apogeu. Unul dintre cele mai ambițioase producții ale cinematografiei mondiale, filmul lui Alejandro Jodorowskiîndeamnă privitorul la o călătorie spirituală în căutarea nemuririi. Deși este greu de înțeles, unul dintre meritele filmului este acela de a prezenta, prin simboluri, legătura omului cu divinitatea, cu spațiul eteric și degradarea accentuată a societății în care trăiește.


Filmul încântă, dezgustă sau uimește pe oricine se încumetă să-l vadă, atât prin imaginile care trec ușor de la grotesc la frumusețe artistică, căt și prin replicile încărcate de o alura mistica foarte complexă. În primele zeci de minute ale filmului, se crează o conexiune între privitor și filmul în sine, dialogul fiind aproape absent, iar imaginile având fiecare semnificația ei. Principalul atacat, pe tot parcursul scenelor, este omul și religiile pe care le-a creat pentru a-și “controla” semenii în diferite feluri, de la războaie până la reducerea ca materială a divinității. Alchimistul, jucat de Jodorowsky, îi îndeamnă pe câțiva oameni aleși de el la o călătorie existențială, spre Muntele Sfânt, acolo unde vor putea să găsească secretul vieții veșnice. Cei aleși sunt fiecare prezentați, primul fiind un Iisus straniu care reprezintă Pământul, iar ceilalți sunt reprezentări ale laturilor umane bolnave, având și ei un corespondent cosmic, în cazul de față câte o planetă, fiind descrisă și viața de acolo, bazată pe înțelegerea astrologică și alchimică clasică a ei. Călătoria presupune renunțarea la orice implică materialul și trecerea prin diferite ritualuri purificatoare. Finalul, însă, se poate să dezamăgească prin simplul fapt că nu există, privitorul fiind îndreptat înapoi spre propria lui realitate. Mai bine spus, ce înseamnă să pășești într-o călătorie spre nemurire alături de personajele din film, ca mai apoi la sfârșit să te reîntorci la realitatea de unde ai plecat.

Este un film apreciat sau, în caz contrar, neînțeles, lucru care îl face iubit doar de o anumită categorie de oameni. Nu este numai o capodoperă, este o experiență unică și fantastică care trebuie privită cu sufletul." SURSA: http://dinamikro.blogspot.ro

 VEDETI FILMUL TRADUS AICI


PENTRU VARIANTA HD 720p  fără RECLAME oferiți-ne minim 5 lei DONAȚIE pentru a vă împrumuta accesul (doar la acest film) sau abonați-vă cu 25 lei sau 5 euro/lună la canalul nostru pentru acces la toate cele restricționate, nelimitat (timp de o lună), sau cu 50 Euro (250 lei) / an sau 100 Euro/viață prin Paypal, Revolut (pe id-ul @stefanrmsv)TransferGo sau transfer bancar - detalii AICI 

Cei care au Donat deja până acum, vor primi accesul la cerere, doar să ne spună/amintească în email 

sau pe celelalte canale de Contact. Cei care donați anunțați-ne prin email (sau celelalte forme de CONTACT) ca să vă înregistrăm în baza noastră de date.

Mai jos găsiți o parte dintr-un interviu oferit de Jodorowsky revistei Penthouse, acea parte unde se vorbeste despre acest film, ca sa intelegeti si viziunea acestuia:

"Jodorowsky: Filmul evoluează de la basm la realitate, nu? Tema este foarte simplă. Maestrul adună nouă persoane, alcătuind un sistem solar, promiţându-le nemurirea. În toate tradiţiile există un munte sacru. Iar în vârful muntelui trăiesc întotdeauna nemuritorii, olimpicii. Apoi maestrul spune: „Trebuie să furăm de la ei secretul nemuririi. Alţii îşi adună forţele pentru a fura bani, pentru a fura din bănci. Noi de ce nu ne-am aduna forţele pentru a fura secretul nemuririi? Nemuritorii sunt fiinţe înţelepte, fiinţe iluminate. Pentru a lupta cu ele trebuie să devenim înţelepţi şi iluminaţi. Apoi va trebui să călătorim şi să fim puternici în înţelepciunea noastră pentru a lupta cu nemuritorii.” Ajungem pe vârful muntelui şi – dar nu, nu vă pot spune ce se petrece în film. Îl închei, însă, într-un mod surprinzător.

Penthouse: Vorbiţi adeseori despre simboluri. Dacă, însă, ni se oferă prea multe, nu devin supărătoare?

Jodorowsky: Există mai multe modalităţi de a vorbi. Te poţi răsti la om sau îi poţi vorbi cu blândeţe. În mod normal, un film se adresează unor componente bine delimitate ale fiinţei umane. Facem o distincţie între partea atletico-musculară a fiinţei umane şi viaţă sa sexuală, mentală şi emoţională. Eu nu mă adresez nici unuia dintre aceste centre. Vorbesc din propriu-mi inconştient inconştientului vostru. Este un alt tip de limbaj. Încerc să transpun visele în realitate şi nu realitatea în vis. Atunci când stai alături de mine şi urmăreşti filmul, ceea ce fac este să-ţi transpun simbolurile în realitate. Fiecare dintre noi poartă în inconştient simboluri. Totul se găseşte în mintea ta. Omul nu este un creator. Însă omul descoperă în permanenţă. Ceea ce încerc să realizez atunci când folosesc simboluri este să trezesc o reacţie în inconştientul vostru. Sunt foarte atent la imaginile pe care le folosesc pentru că simbolurile pot fi extrem de periculoase. Atunci când utilizam limbajul normal ne putem apăra pentru că societatea noastră este o societate lingvistică, o societate semantică. Dar atunci când începi să nu mai vorbeşti prin cuvinte, ci numai în imagini, oamenii nu se mai pot apăra. De aceea, nu poţi decât să iubeşti sau să urăşti un film de genul ăsta. Nu poţi rămâne indiferent. În fiecare scenă introduc animale. Am început să studiez semnificaţiile animalelor. Purtăm semnificaţiile animalelor în noi pentru că avem o memorie colectivă. Să luăm, de pildă, hipopotamul. Hipopotamul era o zeitate pentru egipteni. El este greutatea pământului. Atunci când introduc un hipopotam într-un cadru, ştiu exact cum va fi perceput de inconştientul unei persoane.

Penthouse: S-a discutat mult despre violenţa din El Topo. Există multă vărsare de sânge în Muntele sacru, sau ceva similar?

Jodorowsky: Nu foarte multă.

Penthouse: Spuneţi-ne câte ceva despre metoda de instruire Arica, folosită pentru actorii din filmul dvs.

Jodorowsky: A, da. Căutam nişte maeştri, pentru că în filmul meu vorbesc despre maeştri. Şi atunci am plecat să întâlnesc câţiva maeştri hinduşi, practicanţi de yoga clasic. De asemenea, eu am practicat timp de doi ani meditaţia zen sub supravegherea unui maestru. Şi, înainte de a realiza acest film, am participat împreună cu soţia la un antrenament condus de acest maestru, care a constat în şapte zile de veghe neîntreruptă. Odată încheiat acest antrenament, – după suferinţe intense – am practicat timp de o luna antrenamentul Arica. Antrenamentul Arica conţine câteva exerciţii de origine hindusă, câteva de origine japoneză, câteva de origine egipteană. Foarte eclectic. Secretul antrenamentui constă în acest amestec; am întâlnit şi cu această ocazie un maestru, pe creatorul acestui sistem, pe care l-am studiat pentru a-mi juca rolul de maestru. Simt că, graţie lui, am dobândit un fel de iniţiere şi că interpretez un maestru real, nu un maestru din basme.

Penthouse: Spuneaţi că aţi studiat cu un maestru până ce v-aţi dat seama că nu poţi învăţa cu adevărat de la un maestru.

Jodorowsky: Da, singurul lucru pe care-l poţi culege de la un maestru este să afli despre tine însuţi. Nu există secrete. Există doar tehnici de auto-trezire. Există câteva tehnici de masaj. Există câteva tehnici de respiraţie etc. Nu? Aşa încât, ofer întregului grup care a participat la producerea filmului o luna de antrenament Arica. O altă lună o petrecem apoi împreună. Nu ieşim în oraş. Dormim doar patru ore pe noapte.

Penthouse: Şi au avut toate acestea vreun efect asupra lor?

Jodorowsky: Când eşti nevoit să trăieşti timp de patru luni într-un grup, orice tip de antrenament este util. Înveţi ceva şi se schimbă multe. Îl ştii pe DeBono, scriitorul englez? A scris Gândirea laterală. Cred că este un individ fantastic. El spunea ca omul este dispus să aloce atât de mult timp învăţării golfului, bunăoară, însă atât de puţin timp antrenării propriei minţi. Ei au impresia că o pot face deja şi că singurul lucru de care ar avea nevoie ar fi să afle un secret. Nu este aşa. Atunci când un grup începe să lucreze, indiferent de antrenament, efectele sunt pozitive. Antrenamentul creează grupul, îi apropie pe oameni. Ne-am simţit ca nişte fraţi. Vei observa asta în film.

Penthouse: Ce se întâmplă cu conceptul de erou individual?

Jodorowsky: În Muntele sacru am decis să abandonez eroul individual, deoarece o consider o invenţie a Hollywood-ului. Eroul individual contra societăţii. Eu am în vedere omul colectiv. Omul este umanitatea. În Muntele sacru aduc în prim-plan eroul colectiv. Există douăsprezece persoane. Zece dintre ele reprezintă sistemul solar. Împreună cu celelalte două alcătuiesc zodiacul. Şi atunci pornim în aventura completă ca un grup, ca un colectiv. Nu suntem în căutarea crezului nostru interior. Ceea ce căutam este umanitatea din noi înşine. Pot explica aceste lucruri într-un mod mai clar făcând o comparaţie între Freud şi Jung. Freud căuta conştiinţa individuală, în timp ce Jung căuta inconştientul colectiv. Eu am adoptat o poziţie jungiană, o poziţie reichiană. Reich consideră că, pentru a asigura sănătatea individului, trebuie mai întâi să asigurăm sănătatea societăţii.

Penthouse: Sunt sigur că va trebui să nuanţăm într-un fel cele afirmate mai sus, pentru că dvs., Alejandro Jodorowsky, sunteţi, fără doar şi poate, un individualist.

Jodorowsky: Sunt de acord, suntem cu toţii nişte indivizi. Însă toate doctrinele secrete, toate societăţile ezoterice sunt în căutarea omului obiectiv şi nu a omului subiectiv. A existat o epocă în care Proust şi diverşi scriitori, precum Kafka, diverşi artişti căutau arta subiectivă. Eu caut arta obiectivă. Dacă subiectivitatea mea a fost redusă la tăcere, atunci pot spune că a fost vorba de împlinirea căutării din Muntele sacru. Uciderea subiectivităţii. Regăsirea de sine ca om complet sau universal. " SURSA: http://www.thechronicle.ro

VEDEȚI AICI, VARIANTA INTERPRETATA
(Calitate VHS)

Pentru a viziona acest film  fără RECLAME oferiți-ne minim 5 lei DONAȚIE pentru a vă împrumuta accesul (doar la acest film) sau abonați-vă cu 25 lei sau 5 euro/lună la canalul nostru pentru acces la toate cele restricționate, nelimitat (timp de o lună), sau cu 50 Euro (250 lei) / an sau 100 Euro/viață prin Paypal, Revolut (pe id-ul @stefanrmsv), TransferGo sau transfer bancar - detalii AICI 

Cei care au Donat deja până acum, vor primi accesul la cerere, doar să ne spună/amintească în email 

sau pe celelalte canale de Contact. Cei care donați anunțați-ne prin email (sau celelalte forme de CONTACT) ca să vă înregistrăm în baza noastră de date.

5 comentarii:

  1. VARIANTA INTERPRETATA (Calitate VHS) nu functioneaza

    RăspundețiȘtergere
  2. L-am urcat pe alt server, acum functioneaza.

    RăspundețiȘtergere
  3. Povestea lui m-a prins, dar cred ca ar trebui sa ai o anumita stare pentru a-l viziona, altfel nu ai cum sa-l intelegi si te va plictisi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna seara!
    am urmarit sa vad acest film, sa il revad, dar tot nu merge varianta interpretata.
    Asteptam o rezolvare.
    Multumim

    RăspundețiȘtergere
  5. Am urcat filmul interpretat pe alte 2 servere ...

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...