Ieşirea Din MATRIX: TEHNOLOGIA - buna sau rea?

vineri, 8 mai 2015

TEHNOLOGIA - buna sau rea?


De curand am vazut doua emisiuni realizate de Daniel Roxin, impreuna cu Florin Colceag, care ne-au reamintit cat de multe lucruri bune pot fi facute cu ajutorul tehnologiei.

Noi ne-am mai exprimat opinia pe marginea acestui subiect cand am abordat categoria COMUNITATILOR ECO, de aceea nu ne mai repetam, insa dorim sa sprijinim si alte opinii ale unor oameni capabili din Romania, oameni care au o minte suficient de fâşneaţă sa poata inventa sau sa aduca solutii tehnologice deosebite, pentru rezolvarea multiplelor problemelor pe care societatea actuala le are. Unul dintre aceşti oameni este Silviu, un om foarte inteligent, dar neadaptat la sistemul sclavagist din Romania, riscand sa se risipeasca si astfel Romania sa mai piarda inca un potential om capabil sa faca mult bine pentru tara asta si pentru planeta (ceea ce pentru noi ar fi dureros). L-am sprijinit cand a publicat prima lui carte "Surse de caldura ecologice si eficiente", si-l sprijinim si acum cand si-a lansat un site de tehnologii de frontiera, ciberonix.ro sa se faca mai cunoscut.

Articolul de mai jos este conceput de Silviu si singura nota suplimentara care dorim sa o aducem pe marginea articolului este urmatoarea: in primul rand problema sistemului actual este una de natura spirituala, apoi nimic nu se poate schimba la nivel macro fara un sistem economic global care sa puna accent asa cum spunea Jaque Fresco, pe o schimbare de paradigma, de mentalitate, de credinte, pana nu va exista o ECONOMIE BAZATA PE RESURSE.


 Poate tehnologia să rezolve marile probleme ale umanitatii?
 
Tehnologia m-a fascinat de mic copil. Îmi amintesc foarte clar că aveam vreo 7 sau 8 ani când am primit primul meu Tetris Brick Game. Primul gadget digital care mi-a pus imaginaţia şi dexteriatea degetelor la munci serioase, doar pentru satisfacţia de a-mi depăşi ultimele scoruri şi de-a fi mai bun decât vecinul meu. 

În scurt timp a devenit de nedezlipit de mine iar mama mea a fost nevoită să mi-l ascundă deoarece eram deconectat complet de realitate când îl aveam în mâini. În cele din urmă a renunţat să mi-l mai ascundă deoarece epuizase toate locurile unde îl ascunsese, asta pentru că puştiul curios și entuziasmat găsea gadgetul în orice ungher era ascuns.



Îmi amintesc cum ciuleam urechile de curiozitate la orice știre sau informație pe care o auzeam sau o citeam în diverse reviste științifice despre tehnologie, știință, invenatori, progres tehnologic, Sci-Fi, computere.

Îmi amintesc de primul computer, instrumentul cu care am început să interacţionez cu lumea tehnologiei. Apoi am ajuns să muncesc şi să am banii mei. Prima mie de euro sa dus pe primul laptop. Apoi aparatul de fotografiat, telefoanele mobile, şi multe altele.

În scurt timp computerul a devenit instrumentul cu care mă conectăm în realităţile vituale ale divertismentului. Îmi amintesc de sutele de ore petrecute în misiuni virtuale în jocurile de rozboi. Nu mai spun nimic de tastaturile sparte la virtualele curse de formulă 1 din Need For Speed.

Dar m-am oprit. Și am tras concluzia că tehnologia creează dependență. Este un obstacol al omului de a evolua spiritual, psihic şi emoţional. Dar adevărul era puțin diferit.

După sesiunile de gamming în care eram conectat cu orele, eram mai gol şi mai trist că niciodată. Aveam impresia că viaţa trece pe lângă mine. Aveam impresia că renunţ la splendoarea şi complexitatea jocului numit viaţă, în detrimentul unei realităţi virtuale primitive 2D.

Am crescut, m-am maturizat şi am constatat că acel gol era lipsa de sens care trebuie să i-o atribui tehnologiei. Au fost nevoie de ani grei că să realizez că în lipsa unui scop, tehnologia ia formă imaturităţii noastre spirituale, emoţionale şi sociale. Războaiele, foametea, tehnologiile poluante şi restul problemelor cu care umanitatea se confruntă, sunt rezultatul unei umanităţi care şi-a uitat scopul etic – scopul spiritual al vieţii. În lipsa unui scop, tehnologia devine un instrument de manipulat, subjugat şi cotropit. 



De altfel, tehnologia mi-a marcat viaţa, mi-a format gândirea şi ma făcut responsabil de felul cum o utilizez. Acest lucru să întâmplat cu mine. Acelaşi instrument, altora le-a provocat dependenţe sau chiar moartea.

Eu am renunţat la dependenţă de jocuri virtuale şi am decis să explorez câmpul “morfic” al vieţii. Am decis să îmi îndrept atenţia asupra rezolvării problemelor umanităţii prin intermediul tehnologiei.

Probabil chiar acum, în apartamentul de deasupra mea un dependent îşi duce victoriile în lumile virtuale ale jocurilor strategice în timp ce mănâncă pizza şi bea cola. Pentru acesta tehnologia se rezumă la simple bătălii virtuale.


Pentru mine a devenit mai mult.

Poate tehnologia să rezolve marile probleme cu care umanitatea se confruntă?
 

Depinde de scopul cu care umanitatea foloseşte tehnologia. Tehnologia nu este nici bună nici rea. Este doar un instrument cu care ne raportăm şi/sau măsurăm calitatea ori profunzimea vieţii.

Foametea nu este o problema a deficitului de hrană. Foametea este rezultanta unei dec
ăderi morale a omului.

Văzusem un documentar cu ceva timp în urmă, un documentar în care se arăta cum nemţii aruncau zilnic tone de pâine rămase de o singură zi. Pâine care probabil stomacul lor nemţesc nu reuşea so digere, însă pentru flamanzii din Uganda, era o delicatesă în comparaţie cu terciul lor de orez.

La surplusul de pâine care respectiva brutărie îl producea, ce mai conta un camion care transporta acea pâine în zonele sărace? Ce mai conta o mică cheltuiala în plus pentru alimentarea acelor zone sărace cu respectivă pâine rămasă de o zi?


Pot bancherii și investitorii să rezolve problemele umanităţii?

Vă amintiți de Nikola Tesla? De bancherul Morgan? Este clar deci. Investitorii nu caută întodeauna bunăstarea și dezvoltarea tehnologică, decât dacă investițiile făcute pot fi transformate in portofolii de venituri.


În sec. 19 curentul electric alternativ, era clar că reprezintă viitorul unei civilizaţii avansate. Totuşi trecerea de la curentul continuu la curentul alternativ nu a fost un fapt uşor de implementat. Finanţatorii şi bancherii vremii cereau asigurări din partea oamenilor de ştiinţă şi din partea catedrelor universităţilor prestigioase, înainte să investească în domeniul energiei alternative.

Acest domeniu a rămas si acum în mare neschimbat. Cu excepţia faptului că portofoliul s-a extins odată ce energiile regenerabile au devenit “profitabile”. Chiar au devenit profitabile? Ce spun guvernanţii? Nu cumva spun că extragerea petrolului este mai profitabilă? Lol … Chevron!
Ce spune Costa Rica?

“Anul acesta 2015, a funcţionat pe energie regenerabila 100 % peste 75 de zile”!

Deci iarăşi adevăratele probleme rămân oarecum nerezolvate.


Făcând o analiză retrospectivă, secolul 19 şi 20, au fost marcate de uriaşe progrese tehnologice cu adevărat utile am putea spune. În schimb sec. 21 s-a remarcat cu un început promiţător şi cu multe mesaje pompoase de la amvoanele frumos ornamentate unde parlamentarii şi guvernanţii recitau discursuri care vizau rezolvarea problemei x, y, z.

S-au rezolvat?

Hmmm … Nu prea …
De ce?

De ce deşi în sec. 21 puterea de calcul în ultimii ani se dublează la fiecare an, iar tehnologia motorizării maşinilor este aceeaşi din sec. 19?

De ce domeniul telefoniei inteligente a explodat ca o nebuloasă în ultimii ani, în timp ce în spitale încă se practică în batjocură chimioterapia?

De ce nu nu implementam
fuziunea la rece? De ce nu investim în cercetarea şi dezvoltarea Energiei Libere?

De ce ne “doare la pălărie” de inventatorii noştrii români? De ce privim absenţi în gol la ştirile în care este prezentat câte un inventator care a
ar vrea să ajute omenirea cu invenţia lui?

De ce?

Pentru că suntem niste copii încă în stadiul acela de “amorfi”, si aşteptăm mură-n gură.


Totul de-a gata.

Suntem aşa fericiţi că putem să beneficiem de-o tehnologie care ne rezolvă unele probleme ale vieţii. Dar nu prea ne pasă de provocarea şi iadul prin care inventatorul respectiv trece (cum e si cazul celebrului inventator Nikola Tesla), care a transformat “nebunia” sa într-un dispozitiv, concept sau viziune care ne uşurează viaţă.

Îl bagă în seamă cineva pe Jacque Fresco cu al său proiect Venus care oferă rezolvare pentru multe din problemele umanității?
Evident nu. Totuși...


Am avut ocazia să văd oameni care atârnau de viaţă într-un sigur fir. Oameni disperaţi care s-au trezit prea târziu că au o problemă. Când au ajuns acolo în acele momente de agonie, au realizat că au fost fraieriţi.


Au realizat cât de stupizi au putut să fie să se încreadă într-un sistem medical primitiv. Persoanele respective şi-ar fi vândut chiar şi casa ca să găsească o rezolvare la problema lor. Atunci au realizat ce mult contează să existe o tehnologie, un inventator ori o rezolvare pentru problema lor.

Poate rezolva tehnologia problemele cu care umanitatea se confruntă?
Compania Biocarbon spune ca da. Acestia au in plan plantarea a 1 miliard de copaci cu ajutorul dronelor in doar un singur an. Deci da, raspunsul este un Da răspicat! Totuşi, acesta depinde numai şi numai de umanitate. Evident că se poate.

Dar pentru asta este necesar ca umanitatea să evolueze spiritual. De la a folosi tehnologia în modul distructiv și lipsit de etică in care o foloseste, la a proiecta o tehnologie care este in armonie cu mediul si cu legile vietii.

Tehnologia poate îmbunătăţii recoltele. Poate crea modalităţi de depozitate a hranei acolo unde este necesar acest lucru. Poate crea
locuințe biomimetice foarte economice. Poate aduce libertatea și abundența energetică necesară. Poate elimina poluarea. Poate transforma radical tehnologia transporturilor.


Dar va exista foamete atâta timp cât există impulsul egoist de exploatare. Vor exsista bătălii pentru surse limitate de energie atâta timp cât suntem blocați în paradigmele inviolabile ale legilor termodinamicii.

Provocarea de a ne rezolva problemele ca şi umanitate, nu este o provocare simplă. Însă de rezolvarea acestora depinde viitorul nostru.
Când vom descoperii abundența energetică, și că dincolo de aceste surse de energie primitive, există un ocean imens de energie și abundență, atunci vom realiza că jocul vieții este nelimitat.

Pe final, te las cu acest filmuleţ de la TED care pe mine ma inspirat să scriu acest articol. Nu sunt într-u totul de acord cu el, însă mi-a oferit o perspectiva interesantă, pe care fiecare ar fi bine s-o luăm în considerare."

Silviu



Nota Noastra: Pe Silviu il cunoastem personal si vedem in el un potential inventator capabil sa faca multe lucruri. Ii merge mintea brici insa ca multi alti inventatori din tara asta (mai ales in domeniul energiilor neconventionale) desi nu duce lipsa de inspiratie si cunoastere, duce lipsa de bani. Cercetarea in domeniul energiilor neconventionale implica enorm de multa cercetare si destul de multi bani cel putin pana se descopera primul prototip. Dupa acea bani se pot scoate inapoi, insa pana in acel punct e cale lunga. De-a lungul timpului am analizat pe larg aceasta problema spinoasa a domeniului free energy insa cele mai pertinete raspunsuri le-am gasit in articolul "Unde este energia gratuita?" si in articolul "De ce nu avem energie libera".

Oameni buni, daca doriti energie libera implicati-va fiecare dintre voi (DA VORBESC CU TINE ACUM CITITORULE!!!) si sprijiniti-i pe cei care au minte, dar nu au resurse. Nu lasati pe maine ce puteti face astazi. Nu mai amanati si implicati-va acum. Daca nu acum, atunci cand? Daca nu voi, atunci cine? Nu va mai pacaliti singuri ... Dati 1 leu pentru Ateneu cum se zicea odata. Nu asteptati ca guvernele, sistemul sa va dea aceste dispozitive deoarece energia libera inseamna moartea actualului sistem, moartea paradigmei curente. Articolele catre care am facut trimitere explica pe larg de ce si cum nu o sa o mai lungim si noi aici.

Nu mai stati in expectativa si nu mai asteptati ca doar altii sa faca ceva pentru voi, sa stati linistiti in fotolii si sa gasiti mai apoi la magazin dispozitive free energy. Din pacate cercetarile in acest domeniu nu numai ca nu sunt finantate ci sunt blocate prin toate mijloacele, asa ca daca fiecare dintre noi nu miscam, nimic nu se schimba. Cu cat ne implicam mai multi cu atat mai bine.

In cazul de fata sprijiniti-l pe Silviu cumparati de exemplu cartea, in mai multe exemplare daca e posibil, sau daca doriti, sprijiniti ASPEA (Asociatia Sustenabilitate prin Energii Alternative) unde mai multi oameni ca si Silviu, se straduiesc impreuna sa faca o treaba buna si sa ofere aceasta energie libera tuturor. Stand in expectativa, in indoiala nu faceti altceva decat sa faceti jocul sistemului care asta doreste de la voi. Si poate daca doar ati sta, nu ar fi chiar asa de rau, insa multi dintre voi pe langa faptul ca nu credeti, nu sprijiniti, nu incurajati, mai si sabotati pe cei care incearca sa faca ceva, ii luati in bombeu, la misto, iar uneori chiar intr-un mod agresiv le puneti bete in roate, ii atacati furibund cu argumente expirate, izvorate dintr-o ideologie materialist-determinista invatata prin scoli ... Oare ce forte va ghideaza in acele momente? Ganditi-va bine.

Suplimentar vedeti AICI cele doua emisiuni de exceptie facute de Daniel Roxin impreuna cu Florin Colceag, emisiuni care scot la suprafata multe dintre problemele societatii actuale, in principal pe marginea inventiilor si a tehnologiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...